Multifocale-brillenglazen-van-ZEISS-hoofd

Multifocale brillenglazen van ZEISS

Ongeveer vanaf het veertigste levensjaar begint het goed kunnen zien op leesafstand problemen op te leveren. Voor het zien zowel in de verte als dichtbij is een enkelvoudig brillenglas dan niet meer voldoende.

Multifocale brillenglazen maken het mogelijk van veraf tot dichtbij scherp te zien. Ook ziet men op iedere tussenafstand scherp. Zeiss biedt verschillende soorten multifocale glazen, zodat u altijd het scherpste zicht kunt hebben. De scherpte en helderheid in het glas hangen samen met de zogenaamde kijkbreedte van het glas.

Kijkbreedte

In multifocale glazen zjin eigenlijk per glas 2 glazen gecombineerd: een glas voor veraf en een glas voor dichtbij. Omdat u voor dichtbij een andere sterkte nodig heeft dan voor veraf, is er in het glas een verloop van sterkte aangebracht. Kijkt u precies op de plaats van het verloop door het brillenglas, dan zult u merken dat u niet helemaal scherp ziet. Door iets hoger door het glas te kijken (voor veraf) of door iets lager door het glas te kijken (voor dichtbij) zult u merken dat het zicht wel scherp is. De kijkbreedte is het glas waardoor u scherp kunt zien.

Per multifocaal glas wisselt de kijkbreedte. In de afbeeldingen die u hieronder ziet, kunt u de verschillen zien. Het scherpe gedeelte is de kijkbreedte van het glas, het onscherpe gedeelte is het deel waar de overgang van sterkte in het brillenglas is verwerkt en waardoor u dus minder goed zult zien.

Op foto één ziet u het standaard multifocaal brillenglas: Dit ontwerp biedt het kleinst bruikbare zichtbereik. Als gevolg daarvan moet u het doen met verminderd zichtcomfort en duurt het een hele tijd voordat u aan de bril gewend raakt.

Op foto twee is het geoptimaliseerd multifocaal brillenglas te zien. Alle zichtbereiken zijn zonder moeite te gebruiken en het gezichtsveld is groot.  Dit betekent dat u een hoge mate van zichtcomfort heeft en zonder moeite gewend raakt aan deze bril.

Op de derde foto ziet u het multifocale brillenglas op maat. Dit glas is op uw zicht toegesneden en hierdoor bieden deze multifocale brillenglazen het maximaal haalbare zichtbereik en onmiddellijk het grootste zichtcomfort.

Multifocale-brillenglazen-van-ZEISS-overzicht


Top